Wednesday, 18 January 2012

Memberi Kemaafan

"Memaafkan orang lain adalah memaafkan diri sendiri..."

korang penah dengar x ungkapan..untuk memaafkan kesalahan org pada kita..mmgla senang tapi nak lupakan sgt2 susah..hakikatnya mulut jer yang ungkapkan maaf..tapi dalam hati? hmm..sebenarnya kita bukanla mamaafkan org tu lagi..Alangkah baiknya klu kita betul2 ikhlas memaafkan kesalahan org lain terhadap kita..dan cuba untuk melupakan semua kepedihan yang telah terjadi dalam hidup kita..hati akan lebih tenang dan hidup akan lebih ceria..=)

Kita harus ingat, sedangkan Allah Yang Maha Bekuasa itu pun masih boleh mengampuni dosa hamba-hambaNya, apatah lagi kita hanya manusia yang lemah dan hina ini. Segala yg datang adalah dari-Nya..kita adalah hamba yang sering diuji dan diduga untuk melihat sejauh mana tingkat keimanan kita terhadap yg Maha Pencipta..

Sekeras mana hati kita, perlulah difikir dengan rasional dan akal yang waras untuk membuat pertimbangan. Mungkin agak perit bila mengenangkan kesalahan yg dilakukan oleh sesiapa sahaja, namun jika mereka telah meminta maaf, maka maafkanlah.

Sesungguhnya memberi maaf itu satu sifat yang terpuji lagi mulia. Walaupun orang yang melakukan kesalahan tidak meminta maaf kepada kita, alangkah eloknya jika kita memaafkannya lebih dulu. Sesungguhnya Allah suka kepada hamba2nya yang pemaaf..semoga aku tergolong dalam golongan yang senang untuk memafkan dan di jauhi dari sifat pendendam~

Gambar hiasan semata-mata =p

Monday, 16 January 2012

kenapa KUNTUM..??

Assalamualaikum..


     Waa..macam best je bile ade blog sendiri kan? Mule2 ila confius name ape nk letak..last2 teringat kat anak ila yg second tu..Alisha n name timangannye is 'KUNTUM'..haha..jgn gelak k..this is nama sempena sikap Alisha yang x mau tido malam...smpi skt kpla ila dibuatnya..n mate pun da jd mcm mata  si beruang panda da..xtau nak buat macam mana..macam2 cara da try..but still not working..last2 klu ikut adat org dulu..tukar namanye..n jual kt orang..(bkn jual btl2 k..)n luckily she's changed! Syukur Alhamdulillah..=) akhirnya mase tido kuntum da back to normal! Owh actually nama 'Kuntum' ni ummi Alisha yang bagi..(pengasuhnya yg sgt la baik =)) n 'Kuntum' seems very happy with this name..=D..But the real facts is ni semua kuasa Allah S.W.T..Dia yang menentukan..Kita hanay mencuba..selebihnya berserah dan bertawakal kepada-Nya...Syukur sgt2..So mama boleh la tido ngan lena pasni n adik xjaga n kejut mama layan adik main lagi.. Sayang kuntum sgt2 =)



Si Kuntum yg sgt comel =D